Krásný den moji milí rodičové,
vítejte u dalšího dílu našeho průvodce rodičovství. Dnes se podíváme na p ř í k r m y. Čím začít? Co vše budete potřebovat? Připravte si i poznámkový blok (ano jsem staromódní ale miluji papír), protože vám sdělíme vše, co do začátku potřebujete znát. První díl naší mini série právě začíná.
Kdy začít s příkrmem?
Vždy je dobré start příkrmů konzultovat s vašim pediatrem. Obecně se však můžeme řídit 2 pravidly.
Plně kojené dítě od ukončeného 6 měsíce.
Nekojené nebo částečně kojené dítě od ukončeného 4. měsíce.
Samozřejmě existují výjimky, právě proto VŽDY konzultujte začátek příkrmů s pediatrem. Jen on zná zdravotní stav vašeho miminka.
Co budete potřebovat?
BIO zeleninu
Zelenina je chutnější a bez pesticidů. V ideálním případě posbírejte svou úrodu na zahrádce, pokud tuto možnost nemáte, vyzkoušejte zeleninu od místního farmáře. Uvidíte ten rozdíl oproti zelenině ze supermarketu.
Kojeneckou vodu
Kojenecká voda je bez úprav a je tak vhodnější pro dětská bříška než voda z kohoutku.
Mixer
Výkonný mixer je předpoklad k úspěchu. Z počátku je potřeba mixovat hladké zeleninové pyré.
Polohovací jídelní židličku nebo lehátko
Z počátku je důležité abyste na miminko dobře viděli. Musíte sledovat jeho reakce a rovněž kontrolovat, zda se nedusí. Pokud začínáte s příkrmy v době, kdy mimiko ještě nesedí samo bez opory volte polohovací lehátko nebo polohovací jídelní židličku. Je důležité, aby měl váš nový strávník správnou polohu, odpovídající jeho věku.
Talířek a lžičku
Pořiďte první nádobí, které vaše miminko zaujme. Nebojte se barev a vzorů. U lžičky je důležité zohlednit její velikost. Používejte lžičky s odpovídajícím věkovým označením vzhledem k věku vaše dítka. Obecně pokud začínáte s příkrmy volte menší a mělké lžičky.
Bryndák
Bryndáků bude potřebovat několik na výměnu. Pokud si chcete ušetřit práci s praním a odstraňováním odolných skvrn, volte silikonový bryndák s kapsou, který jednoduše opláchnete.
Jak začít s příkrmy?
Jak už jsme si řekli. Pokud máte zelenou od pediatra a všechny potřebné pomůcky můžeme jít na věc. Když začínáte s příkrmy je klíčové správné načasování. My začínali v době oběda, tahle fáze je, ale čistě na vašich preferencích. Co už na vašich preferencích není je čas. Je potřeba aby vaše miminko nebylo hladové, ale ani po kojení. Ideálně začněte ve 2/3 vašeho kojícího intervalu.
To znamená, že pokud mám kojící interval 4 hodiny s příkrmem začnu po 2,5 až 3 hodinách. Tento čas nám totiž zaručí, že se nám miminko nepřejí a nepoblinká a zároveň nebude hladové a nervózní a přikrm by náš kojenec mohl odmítat.
Začínejte se jedno druhovými zeleninovými příkrmy. Volit můžete brokolici nebo třeba mrkev. Při prvním pokusu dejte miminku 2-3 lžičky, přece jen je to velký krok a jeho střeva si na něj musí zvykat pomalu.
Druhý den můžete dát 5-6 lžiček, třetí den se můžete blížit k 12 lžičkám. Čísla berte orientačně a vždy vycházejte z potřeb vašeho dítka. Jedná důležitá věc, pokud příkrm ohříváte v mikrovlnné troubě a váš malý strávník jej nesní vyhoďte jej, nikdy si jej neschovávejte na pozdější použití. V příkrmu se totiž začnou tvořit bakterie, které se dalším ohřátím rychleji rozmnoží a pro bříško vašeho kojence to není nic dobrého.
Příkrm uvařte vždy na 3 dny. Důvod? Alergie. 3 dny jsou optimální doba na zjištění vhodnosti příkrmu pro vaše dítko a zjištění, zda na něj nemá alergii.
Pokud budete příkrmy vařit sami výborně, ale pokud budete používat skleničky. Byť třeba jen na cesty musíme si ujasnit jejich značení. Pokud začínáte s příkrmy od ukončeného 4 měsíce, pak se jednoduše řídíte čísly na skleničkách s příkrmy. Ovšem když s příkrmy začínáte později 5., 6. měsíc pro vás je zde jedna změna. Vždy se totiž musíte vrátit k příkrmům od ukončeného 4. měsíce nebo moje 1. lžička a podobně. Toto platí i u instantních kaší, zeleninových a maso-zeleninových příkrmů a ovocných přesnídávek. Vždy se musíte v označení vrátit zpět na aktuální zkušenost vašeho kojence.
Co mám teda vařit?
Mrkvové pyré
1 větší mrkev
50 ml kojenecké vody
Mrkev důkladně očistěte a nakrájejte na kolečka. Pokud máte parní hrnec můžete připravovat zeleninu na páře. Zachová si více vitamínu i chuti. Pokud však paní hrnec nemáte (tak jako já) nalijte kojeneckou vodu do hrnce přidejte mrkev a vařte do změknutí. Následně vše přelijte do mixéru a vytvořte hladké pyré.
Pokud jste již v příkrmech dále můžete ještě přidat jiskřičku pravého másla nebo kapku extra panenského olivového oleje či kousíček avokáda.
Takto můžete uvařit všechny jedno druhové či více druhové zeleninové příkrmy. Vždy jen upravíte poměr vody k množství zeleniny.
Výborné jsou i batáty s mrkví a brokolicí, kukuřice s brambory nebo hráškovo-mrkvové pyré. Určitě vyzkoušejte chřest a sezonní zeleninu.
A příště se podíváme na maso-zeleninové příkrmy, ovocné přesnídávky a kaše. Určitě mi napište do komentáře váš oblíbený recept a možná se objeví i v našem článku. Zároveň tak dodáte inspiraci dalším rodičům.
Mějte se báječně a dobrou chuť.
Autor: Markéta Valentová